Jak wybrać najlepszy destylator?
Destylatory są niezbędne przy produkcji mocnych alkoholi, występują one jednak w tak wielu wariantach, że pojawia się problem przy wyborze aparatury. Czym kierować się podczas zakupu destylatora i czy zawsze ta najdroższa opcja okazuje się najwłaściwszą?
Jakie parametry musi mieć dobry destylator?
Nie na każdym destylatorze można wyprodukować wysokiej jakości alkohol. Dane techniczne wpływają także na tempo destylacji, dlatego przed zakupem powinno się zwrócić uwagę na kilka kluczowych danych:
– typ destylatora – pot-stille są idealne do alkoholi smakowych, do spirytusu bardziej nadają się kolumny rektyfikacyjne, jak dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54;
– pojemność – do niewielkiej produkcji wystarczy teoretycznie kocioł o pojemności 10 czy 15 litrów, ale praca na tak małym kotle nie będzie efektywna, a po drugie tak mały kocioł może okazać się za mały – zwłaszcza gdy będziemy destylować pieniące się nastawy (dlatego, że wtedy dobrze jest zostawić część kotła pustą, na zbieranie się piany). Dlatego, rekomendowane są kotły co najmniej 30, a najlepiej 50 czy więcej litrów;
– wysokość i średnica kolumny – szerokość kolumny decyduje o tempie destylacji, a wysokość o mocy i stopniu czystości destylatu, i zaleca się, aby to było, odpowiednio, przynajmniej 50 mm (szerokość rury) i 70 cm (wysokość części destylatora wypełnionej sprężynkami pryzmatycznymi)
– materiał – stal nierdzewna wychodzi taniej, ale destylatory miedziane są zdecydowanie lepsze, i właśnie na miedzi pracują renomowane destylarnie;
– wypełnienie kolumny – najwyżej cenione są destylatory wypełnione nierdzewnymi sprężynkami pryzmatycznymi;
Warto wybierać destylatory z podwójnym systemem odbioru, ponieważ pozwoli to produkować na jednym sprzęcie rozmaite rodzaje alkoholi.
Jaki destylator do niskiego pomieszczenia?
Skoro na jakość produkcji aż taki wpływ ma wysokość destylatora, to wielu wytwórców będzie celować w duży sprzęt, który zapewni pożądane cechy alkoholu. Nie wszędzie jednak da się umieścić bardzo wysoką kolumnę rektyfikacyjną, ale na szczęście to nie oznacza automatycznie, że trzeba pójść na kompromisy w zakresie jakości spirytusu. Specjalnie dla takich użytkowników stworzono kolumny typu Aabratek, dostępne m.in. na dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54.
Kolumna Aabratek pracuje tak samo jak ta klasyczna, tyle że ma pochyloną pod dużym kątem głowicę, dzięki czemu staje się niższa o kilkadziesiąt centymetrów. Spirytus z kolumny Aabratek może osiągnąć moc 96 proc., uda się też usunąć z niego wszelkie niepożądane zapachy i smaki; Żeby praca z kolumną była też stabilna, kolumnę należy ustawić na płaskim, równym podłożu, tak żeby sprzęt nie kiwał się na boki. Więcej o takich kolumnach: dobrydestylator.pl.
W przypadku alkoholi smakowych (tj. destylatorów typu Pot-Still) wysokość kolumny destylatora nie ma aż takiego znaczenia i można wybrać model o wysokości raptem 30-50 cm. Na tak niskich destylatorach da się jednak produkować jedynie trunki smakowe – modele bardziej uniwersalne, z podwójnym systemem odbioru (tj. do alkoholi smakowych jak i do spirytusu), powinny mieć co najmniej 70 cm wysokości.